Als je al 10 jaar actief bent met duurzaam bouwen, levert dat de nodige kennis en ervaring op. Deze kennis willen wij graag delen met anderen. De oprichter van gwbo B.V. is daarom in te huren als spreker. Vanuit zijn jarenlange ervaring kan hij informeren en inspireren, waarbij diverse doelgroepen bediend kunnen worden. Denk hierbij aan gemeenten, woningbouw coöperaties, woningeigenaren of ondernemersverenigingen. In principe zijn alle onderwerpen in relatie tot duurzame energie mogelijk. Echter, de meeste klanten kiezen voor een van onderstaande programma’s.
De energietransitie
C.a. 1,5 uur
Vanaf €1.250,- excl. BTW
Frans vertelt hier hoe Nederland de energietransitie aanpakt en wat dit betekent voor u als bewoner, ondernemer, gebouweigenaar, politicus of ambtenaar. Er wordt begonnen met een korte introductie, vervolgens kijken we naar hoe onze energievoorziening in elkaar zit. Wat verbruiken we nu als land? Welke ontwikkelingen vinden plaats en hoe kunt u hier op anticiperen? En hoe zit het nou echt met kolencentrales, biomassa, gas, windenergie en zonne-energie? En wat kan de rol zijn voor kernenergie? Wat betekent dit voor bestaand vastgoed en wat betekent dit voor nieuw vastgoed?
Energie besparen doe je zo
Afhankelijk van de wensen tussen 1 en 2,5 uur
Vanaf €1.000,- excl. BTW
Frans neemt u mee door het woud van energiebesparende maatregelen. Mensen worden doorgaans overspoeld met reclame en verkopers. Men moet investeren in isolatie, zonnepanelen en LED lampen. En u verdient het snel terug. Maar wat kost het nu echt en wat zijn de echte terugverdientijden? Dat zijn vragen waar u deze avond antwoord op krijgt. Hoe werkt dat nou met terugverdientijden, rendementen en comfort. En moet ik een warmtepomp kopen, een pelletketel, of gewoon mijn gasketel houden? Frans legt u uit hoe deze wereld in elkaar zit en wat voor uw woning het beste is. En heeft u een concrete vraag stel deze gerust!
Belangrijkste voordelen van deze workshops
- Leer hoe de Nederlandse energievoorziening in elkaar zit
- Verkrijg inzicht in energieopwekkers in relatie tot de Nederlandse energievoorziening
- Leer hoe u slim kunt inspelen op de ontwikkelingen
- Leer over de verschillende manieren van isolatie met bijbehorende do’s en don’ts
- Kom te weten wat damp open bouwen en damp gesloten bouwen is
- Leer over de rol van ventileren
- Leer over de gasketels, pelletketels, warmtepompen en zonneboilers met bijbehorende voor- en nadelen
De aarde warmt op. En door onze CO2 uitstoot gaat dit in een enorm tempo. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee, zoals stijging van de zeespiegel en extreem weer. We moeten dus energie besparen en de energie die we nodig hebben, moeten we duurzaam opwekken.
De trias energetica is een drie stappen plan voor het verduurzamen van gebouwen. De stappen zijn:
- Reduceren van de energievraag, zoals isoleren, warmteterugwinning toepassen uit ventilatielucht, een warmtepomp installeren en LED verlichting toepassen.
- Wek de energie duurzaam op. Denk hierbij aan de toepassing van een zonneboiler, een windmolen of PV panelen.
- Als je fossiele energie gebruikt, doe dat dan zo efficiënt mogelijk. Denk hierbij aan een hoog rendement gasketel in plaats van een olie ketel. Of een gas centrale in plaats van een kolencentrale.
Passief bouwen is een wijze van bouwen, waardoor het pand bijna geen energie meer nodig heeft om op temperatuur te blijven. Het pand blijft warm door de interne warmtelast en hoeft alleen bij koud weer een klein beetje verwarmd te worden.
Deze termen worden nog al eens door elkaar gebruikt. Energieneutraal betekent dat het pand evenveel energie opwekt als dat het verbruikt. Als het pand nog gas verbruikt, zal dit gasverbruik gecompenseerd moeten worden met de opwek van duurzame stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit mag ook met een windaandeel. Bij Nul op de meter wordt er evenveel stroom opgewekt als dat er wordt verbruikt. De energiemeter staat dus op 0. Alle energie moet dus op, aan of rond het pand worden opgewekt.
Frans van Dijk
INSTALLATIEADVISEUR & EIGENAAR
Ik spreek over energie gerelateerde onderwerpen, zoals de energietransitie en energiebesparing. Met informatie probeer ik mijn medemens te inspireren om mee te gaan in het verduurzamen van Nederland.